Coen van Rooij | werkwijze

Onze werkwijze

Vakkundig, betrouwbaar, transparant

Door onze 30 jaar ervaring in leerrestauratie en -finishing en kennis van bijbehorende producten weet u zeker, dat u met door de wol geverfde vakmensen te maken heeft. Met betrokken ambachtslieden, bij wie uw kostbare bezit in betrouwbare handen is. Daarbij zijn onze werkprocessen zo transparant, dat u precies weet wat u van ons kunt verwachten.

1. Kennismaking, leeranalyse en behandelplan

Bij u thuis of in onze werkplaats in Waalwijk luisteren we bij de koffie naar uw leervraag, uw wensen en het verhaal achter uw auto of meubel. We beoordelen de leren bekleding ter plekke. Door te kijken, voelen en ruiken, stellen we de leersoort, -conditie en -kleur vast. Tijdens deze analyse delen we onze bevindingen met u en lichten we de mogelijkheden toe. Na uw definitieve keuzes, volgen ons behandelplan en een offerte.

2. Demontage leren delen (auto-interieurs)

Tijdens de restauratie van auto-interieurs en meubels blijft het leer altijd op zijn plaats. Verouderd leer verliest rek en soepelheid. De kans is groot dat het leer bij terugplaatsing scheurt of net niet past. Door leer te laten zitten, blijft het in model en is het makkelijker te bewerken. Tenzij uw auto al ontmanteld is, demonteren wij zelf de met leer beklede onderdelen.

Vakmanschap is...

creativiteit in finishing voor net dat extra cachet

3. Het afwassen van de oude finishlagen

Door een finishing aan te brengen, voeden, veredelen en verfraaien we het leer en beschermen we het tegen o.a. vet, vuil, water en krassen. We zien bij verouderd leer vaak, dat alleen de finishlagen aangetast zijn. De kwaliteit van het leer zelf is meestal nog prima. Daarom maken we het leer schoon door de oude finishlagen met de hand af te wassen. Het kale leer is de basis, waarop we later een nieuwe finishing aanbrengen.

4. Samenstelling eigen finishrecepturen

Kleuren maken is onze kracht. We kennen de ingrediënten, hun wisselwerking in een mix, en zien wat nodig is om tot die ene kleur te komen. Kijkend naar het gewenste resultaat, stellen we een finishreceptuur op maat samen. We mengen ingrediënten met elk een eigen functie, zoals:

 • kleurgevende producten
 • dekkende pigmenten
 • transparante pigmenten
 • aniline kleurstoffen
 • bindmiddelen
 • eiwitbinders
 • plasticbinders
 • weekmakers
 • vulmiddelen
 • verdikkingsmiddelen
 • oplos- en verdunmiddelen
 • organische oplosmiddelen

5. Het vervangen van kapotte leerdelen

Als bepaalde leren delen de tand des tijds niet doorstaan hebben, vervangen we deze door nieuw leer. Leer van exact dezelfde leersoort met precies de juiste kleur, finishing en prent, zodat oud en nieuw feilloos in elkaar overlopen. Het nieuwe leer gaat daarna naar onze auto- of meubelstoffeerder, die het leer met zorg snijdt, stikt en aanbrengt.

Coen van Rooij | leerrestauratie

6. Het aanbrengen van nieuwe finishing

Voordat leer gesneden wordt, ondergaat het diverse behandelingen, waaronder twee kleuringen. De 1e kleuring is een door-en-doorverving; de 2e een dekverving, die de uiteindelijke kleur bepaalt. Het restaureren van leer is het opnieuw uitvoeren van de 2e behandeling, waarbij we in 4 of 5 fasen een nieuw hoogwaardige finishing aanbrengen. We wassen de kleur eerst in het leer in, spuiten er dan 2-3 finishlagen op en werken het leer af met een kleurloze toplaag, die voor glans of mattering zorgt.

7. Onderhoudsadvies en leercosmetica

Leer bevat van nature voedingsmiddelen, die geactiveerd worden als het in beweging komt. Net als onze huid moet ook dierenhuid gereinigd, gevoed en beschermd worden. Uw auto verlaat de werkplaats daarom met een onderhoudsadvies en een set leercosmetica, vervaardigd volgens eigen recept. Bij meubels ontvangt u een onderhouds- en productadvies.

8. Documentatie restauratie (bij auto’s)

Indien afgesproken, ontvangt u van ons de documentatie van het complete restauratieproces. Dit boekje met leren omslag bevat het analyserapport, het behandelingsplan, foto’s van het interieur voor, tijdens en na de restauratie, en een Certificaat van Behandeling. Zo is ook dit deel van de historie van uw auto goed gedocumenteerd en kunt u hier later met veel plezier nog eens op terugkijken.